Pokaler er præmien, som inspirerer os mennesker til at præstere det bedste

Af langt de fleste opfattes pokaler som et tegn på et særligt talent i et nærmere bestemt område. Især i sporten, hvor 1., 2. og 3. pladser typisk præmieres med pokaler, hvis størrelse svarer til den tilkæmpede plads, bliver de jævnligt brugt. Det betyder altså, at 1. plads-indehaveren oftest får en meget mere pralende pokal end 3. pladsen, med det formål at tydeliggøre, at det faktisk er 1. pladsen, der er bedst!

Denne form for præmiering ligger så dybt begravet i vor tids konkurrencementalitet, at det er de færreste, der tænker over, hvad og hvor traditionen faktisk stammer fra. Undersøger man pokalerne nærmere, er det dog indlysende, at den store popularitet og image faktisk bygger på menneskets genetiske anlæg

Som den verdenskendte biolog Charles Darwin kortlagde i sin evolutionsteori, er mennesket nemlig skabt med et genetisk betinget instinkt for overlevelse.

Det er dog ikke ene og alene lig med, at ethvert menneske fra fødslen er designet til en kamp for sin egen overlevelse. Næ, det er jo faktisk også ensbetydende med, at mennesket ubevidst ønsker at den bedste af alle og derved en såkaldt ”alfa”. Menneskets nuværende position som i toppen af fødekæden er også tilkommet os på grund af vores teknologiske kunnen, hvorfor overlegenhed er en egenskab, der af helt naturlige årsager ønskes af stort set alle.

Altså betyder det, at pokaler i realiteten virker motiverende på mennesker, i kraft af at de aktiverer et underbevidst behov for at blive den bedste til noget samt den anerkendelse, som denne titel giver. Ergo er det overhovedet ikke nogen dårlig idé, når eksempelvis folkeskolelærere og sportsinstanser sætter pokaler på højkant til dem, der gør det bedst i en given konkurrence – netop dén gulerod motiverer os nemlig per automatik til at yde noget ud over det sædvanlige!

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>